ZET JE DAK IN HET ZONNETJE

GENIET VOLOP VAN ENERGIE EN BESPAAR MET ZONNEPANELEN

ONTDEK ALLE VOORDELEN
ZET JE DAK IN HET ZONNETJE

GENIET VOLOP VAN ENERGIE EN BESPAAR MET ZONNEPANELEN

ONTDEK ALLE VOORDELEN

HET FINANCIËLE PLAATJE


BESPARING EN OPBRENGST

Tegenwoordig zijn zonnepanelen relatief betaalbaar. De prijzen zijn de afgelopen jaren met bijna 50% gedaald. Naast de aankoop van je systeem, hangt er uiteraard ook een prijskaartje aan de installatie en zodra je zonnepanelen hebt, betaal je via je elektriciteitsfactuur een zogenaamd prosumententarief. Maar die kosten vallen best mee als je ziet wat je kunt besparen door thuis zonne-energie te produceren. Als je zonnepanelen hebt, berekent je energieleverancier je afrekeningsfactuur op basis van je nettoverbruik (het verschil tussen wat je verbruikt en wat je produceert). Je betaalt dus enkel de elektriciteit die je extra aankoopt bovenop wat je zelf produceert.

De opbrengst uit zonnepanelen is afhankelijk van meerdere factoren, maar met een dak op het zuiden kun je jaarlijks gemiddeld 150 kWh per m² zonnestroom opwekken. De opbrengst van een dak op het oosten of het westen is nog steeds gemiddeld 125 kWh per m².


FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN

Sinds 1 januari 2015 kun je via het Energiehuis in je gemeente de Vlaamse energielening aanvragen. Behoor je tot een bepaalde doelgroep dan kun je zelfs goedkoper of renteloos lenen.

Met een energielening kun je energiebesparende werken financieren voor een bestaande woning of om een nieuwbouwproject nog energiezuiniger te maken. Fotovoltaïsche zonnepanelen komen in aanmerking op voorwaarde dat onder andere het dak goed is geïsoleerd. Je kunt maximum 15.000 euro lenen en dat bedrag moet terugbetaald worden over een periode van 8 of 10 jaar. De interest bedraagt respectievelijk 2% of 0%. Meer info vind je op http://www.energiesparen.be/energielening.

Daarnaast zijn zonnepanelen een manier om het E-peil van je woning te doen dalen en je kunt er dus een E-peilpremie voor aanvragen. Goed voor het milieu én voor je portemonnee! Meer info: https://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/bouwen-en-verbouwen/e-peil.


TERUGVERDIENTIJD

Met zonnepanelen wek je op een natuurlijke manier energie op en daardoor draag je bij aan een beter milieu. Bovendien heb je na gemiddeld 8 jaar zoveel stroom opgewekt dat de investering zichzelf heeft terugverdiend. Uiteraard is de terugverdientijd niet bij iedereen dezelfde. Die wordt namelijk beïnvloed door het type zonnepanelen waarvoor je kiest, de installatiekosten, de geschiktheid van je dak enzovoort. Maar als je weet dat een gemiddelde installatie tegenwoordig een levensduur heeft tussen de 25 en 40 jaar, dan besef je dat het de investering zeker waard is.

Ontdek het aanbod

BEKIJK HET LEVEN VAN DE ZONNIGSTE KANT

VEELGESTELDE VRAGEN

Het Vlaams Energieagentschap heeft een zonnekaart online gezet waarop je kunt zien of het dak van je huis geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel de installatie ongeveer zal kosten. Je krijgt ook een idee van wat je zou besparen op je energiefactuur, de terugverdientijd van de panelen en – last but not least – de winst voor het milieu (uitgedrukt in hoeveelheid CO2 per jaar). Meer info vind je op www.energiesparen.be/zonnekaart.

Vraag zeker ook aan je installateur of hij jouw dak geschikt vindt. Je kiest dus best een installateur met ervaring en kennis, niet alleen van elektrische installaties, maar ook van daken in het algemeen.

Dat kan, maar doe het in overleg met de verhuurder. Je bespreekt best op voorhand wie welke kost draagt en wat er met de zonnepanelen gebeurt als jij uit het pand vertrekt.

Als je woning ouder is dan 10 jaar betaal je slechts 6% btw. Voor nieuwbouw en woningen jonger dan 10 jaar betaal je 21% btw.

De kernactiviteit van het bedrijf is ontwerpen, leveren en plaatsen van installaties voor het opwekken van zonne-energie (vnl. zonnepanelen). Volta Energycare levert zowel aan zakelijke als aan particuliere klanten. Meer info.

Volta Energycare levert voorlopig enkel zonnepanelen in Vlaanderen. Wallonië en Brussel zijn later aan de beurt.

Essent.be heeft Volta Energycare gekozen als voorkeurpartner voor de levering en installatie van zonnepanelen. Wij brengen je enkel in contact met Volta Energycare. Je aankoop en de installatie gebeuren rechtstreeks bij/door hen.

Via deze website brengen we je graag in contact met onze partner, voor advies of een vrijblijvende offerte. Volta Energycare is ook telefonisch bereikbaar op het nummer 070 246 777 of via e-mail naar info@voltaenergycare.be.

Jazeker. Je hoeft geen klant te zijn bij essent.be om zonnepanelen te bestellen bij Volta Energycare.

1. Je bent verplicht om aan je distributienetbeheerder te laten weten dat je zonnepanelen installeerde. Meer informatie daarover vind je op de website van je netbeheerder.

2. Volgens de algemene voorwaarden van essent.be zijn klanten verplicht om ons zo spoedig mogelijk op de hoogte te brengen van omstandigheden die bij de uitvoering van de leveringsovereenkomst van belang kunnen zijn. We verzoeken onze klanten dus om ons zo snel mogelijk te laten weten dat ze zonnepanelen installeerden. Dat is trouwens evengoed in jouw voordeel. Zodra je ons op de hoogte brengt, kunnen wij je voorschotbedrag aanpassen.

Zonnepanelen betekenen een meerwaarde voor je woning. In principe zijn ze, net zoals een keuken, een badkamer enz … onderdeel van het huis en dus niet mee te nemen, tenzij je daarover met de koper een overeenkomst kunt bereiken. In dat geval kun je de zonnepanelen laten demonteren en opnieuw monteren op je nieuwe pand.

Voor elk probleem met je zonnepaneelinstallatie kun je terecht bij Volta Energycare. Onze partner is telefonisch bereikbaar op het nummer 070 246 777 of via e-mail naar info@voltaenergycare.be.

Je elektriciteitsmeter meet het verschil tussen wat je verbruikt en wat je produceert (je nettoverbruik). Je energieleverancier berekent je afrekeningsfactuur op basis van dat nettoverbruik. Je betaalt dus alleen voor de elektriciteit die je extra aankoopt bovenop wat je zelf produceert.

Om technische en juridische redenen kunnen energieleveranciers het teveel aan geproduceerde energie niet vergoeden. Meer informatie daarover vind je op de website van de VREG (de Vlaamse energieregulator).

Het prosumententarief is een distributienettarief dat sinds 1 juli 2015 wordt aangerekend aan Vlaamse energieklanten die decentraal energie produceren (bijv. via zonnepanelen). Deze kost van de distributienetbeheerder wordt verrekend op de elektriciteitsfactuur die je van je energieleverancier ontvangt. De bedoeling van het prosumententarief is om de distributiekosten zo evenredig mogelijk te verdelen over alle afnemers die gebruik maken van het distributienet.

Hoeveel je uiteindelijk zult betalen, hangt af van het vermogen van je omvormer en van de regio waar je woont. Op de website van de VREG kun je zien welk tarief voor jouw regio geldt. Je totale jaarlijkse bedrag kom je te weten door het tarief van je regio te vermenigvuldigen met het vermogen van je omvormer.

Voor meer informatie kun je terecht op de website van de VREG (de Vlaamse energieregulator) of bij je distributienetbeheerder.

ESSENT.BE IS FAN VAN DUURZAME OPLOSSINGEN

Zeg ja tegen zonne-energie en bespaar!
Ontdek nu het aanbod van onze partner.

Ontdek het aanbod